𝑺𝙖̊𝒅𝙖𝒏 𝒃𝙧𝒚𝙙𝒆𝙧 𝙙𝒖 𝒎𝙚𝒅 𝒅𝙞𝒏𝙚 𝙜𝙖𝙢𝙡𝙚 𝙫𝙖𝙣𝙚𝙧!

I en verden præget af konstante forventninger og krav kan vi let ende med at føle os fanget i en spiral af rutine og vaner.

En klient delte med mig: “Jeg har svært ved at sidde og spise noget og virkelig nyde det.”

Dette udsagn afspejler en udbredt udfordring med vaner, der styrer vores handlinger uden vores fulde bevidsthed. Omstændighederne, min klient spiste under, 𝙫𝙖𝙧 𝙗𝙮𝙜𝙜𝙚𝙩 𝙤𝙥 𝙥𝙖̊ 𝙑𝘼𝙉𝙀𝙍, og bag dette var der en masse FØLELSER og TANKER, som hun dog ikke var helt bevidst om på daværende tidspunkt. 

𝘿𝙚𝙩𝙩𝙚 𝙚𝙧 𝙛𝒖𝙡𝒅𝙨𝒕æ𝒏𝙙𝒊𝙜𝒕 𝙖𝙡𝙢𝙞𝙣𝙙𝙚𝙡𝙞𝙜𝙩! Men det er vigtigt at blive opmærksom på, hvad der er på færde og at erkende det, for at kunne skabe forandring.

Bag ønsket om at nyde et måltid ligger desuden en dybere kamp med vores daglige vaner, fordi meget at det vi gør, kører på autopilot.

At bryde ud af denne cyklus kræver derfor en bevidst indsats og en vilje til at ændre vores vaner.

Her er nogle skridt til at starte processen:

  1. Vær opmærksom på dine vaner og lær forstå psykologien bag din adfærd: Tag dig tid til at reflektere over dine daglige vaner og rutiner. Er der mønstre, der styrer dine handlinger uden din bevidste beslutning? Ved at identificere disse vaner kan du begynde at arbejde på at ændre dem.
  2. Benyt nogle helt konkrete redskaber til at bryde mønstre og vaner: Når du genkender en vane, der ikke tjener dig godt, så udfordr den. Spørg dig selv, hvorfor du gør, som du gør, og om det virkelig gavner dig. Ved at udfordre dine vaner kan du åbne op for muligheden for forandring.
  3. Skab nye, sunde vaner: Erstat gamle vaner med nye, sunde alternativer. Hvis du f.eks. finder ud af, at du ofte spiser hurtigt, så øv dig i at spise langsomt og være opmærksom på hvert bid. Ved at skabe nye vaner kan du gradvist ændre din adfærd.
  4. Find nogen, der støtter dig undervejs, og som kan hjælpe dig til at være vedholdende: At ændre vaner tager tid og kræver tålmodighed og hårdt arbejde. Vær villig til at arbejde igennem tilbagefald og fortsæt med at stræbe efter forbedring. Vi har alle brug for nogen, der kan støtte os i processen, når det bliver svært. På den måde kan du opnå varige ændringer i dit liv, – og det kan være svært at gøre på egen hånd.

Det er vigtigt at huske, at vaner er dybt forankrede mønstre, der ikke bare lige er til at ændre med en ”fingerknips”. Men med en bevidst indsats og en vilje til forandring kan vi bryde ud af gamle vaner og skabe et mere meningsfuldt og tilfredsstillende liv.

Så, tag kontrol over dine vaner, og skab det liv, du ønsker at leve, – 𝑫𝙀𝑻. 𝙀𝑹. 𝙈𝑼𝙇𝑰𝙂𝑻. 𝘼𝑻. 𝙂Ø𝙍𝑬. 𝙉𝑶𝙂𝑬𝙏. 𝑨𝙉𝑫𝙀𝑻. 𝙀𝑵𝘿. 𝑫𝙐. 𝑷𝙇𝑬𝙅𝑬𝙍!

Kærlig hilsen

Lene Malmvig

Del denne artikel:

Læs videre